ماموریت «روزتا» لایق دریافت جایزه نوبل است
1421489076854_4.jpg

رییس سازمان فضایی اروپا فرود فضاپیمای این سازمان بر روی یک دنباله‌دار را لایق دریافت جایزه نوبل خواند.

 

 ژان ژاک دوردیان با اشاره به آزمایشگاه رباتیک فیلائه که توسط فضاپیمای روزتا بر سطح دنباله‌دار 67P/Churyumov-Gerasimenko فرود آمده بود، اظهار کرد: امیدوارم یک جایزه نوبل در کنار قدردانی از فیلائه و رزتا در انتظار این ماموریت باشد.

 

وی در گفتگو با روزنامه‌نگاران در پاریس بیان کرد: این ماموریت یک داستان عاشقانه است. ما داده‌هایی را جمع‌آوری خواهیم کرد که به نظرم تا چندین دهه دانشمندان را مشغول نگه خواهد داشت.

 

هدف ماموریت روزتا که در سال 1993 تائید شده بود، تماما در مورد بررسی ترکیب دنباله‌دارهاست. فیزیکدانان نجومی بر این باورند، دنباله‌دارها که تصور می‌شود خوشه‌های اولیه‌ای از یخ و گرد و غبار باقیمانده از ساخت منظومه شمسی در 4.6 میلیارد سال پیش باشند، حاوی اطلاعاتی در مورد چگونگی شکل‌گیری سیارات هستند.

 

این ماموریت به عنوان دستاوردی بزرگ در اکتشافات فضایی شمرده شده و شاهکارهای بی‌سابقه‌ای از ناوبری و مهندسی را در کنار هم قرار داده است.

 

مجله معتبر ساینس نیز فرود یک کاوشگر بر روی دنباله‌دار را برترین دستاورد علمی سال 2014 دانست.

 

بررسی‌های ابتدایی بر روی داده‌های ارسال روزتا نشان می‌دهد که سیارک‌ها و نه دنباله‌دارها به تامین آب در زمین پرداخته‌اند که در نهایت منجر به ایجاد حیات شده است.

 

شواهد این امر از نسبت‌های ثبت‌شده در مولکولهای آب بین دوتریوم (ایزوتوپ هیدروژن) و هیدروژن بدست آمده که در ترکیب با اکسیژن باعث شکل‌گیری آب می‌شود.

 

فرودگر 100 کیلوگرمی فیلائه در روز 12 نوامبر (21 آبان) پس از یک سفر 10 ساله بر روی فضاپیمای روزتا بر سطح 67P/Churyumov-Gerasimenko فرود آمد. اگرچه فرود این کاوشگر بر روی سطح یخی و ناهموار با نرمی همراه نبود و نیزه‌های طراحی شده برای محکم کردن فرودگر بر روی دنباله‌دار بکار نیفتادند، از این رو فیلائه پس از برخورد با سطح مجددا پرتاب شده و در فاصله‌ای دورتر از محاسبات پیشین و در سایه فرود آمد. این موقعیت باعث ناتوانی آن در جذب نور خورشید به منظور شارژ مجدد باتری‌هایش شد و کاوشگر پس از 60 ساعت کار و پس از ارسال بموقع داده‌های حیاتی وارد حالت معلق شد.

 

تلاش‌ها برای شناسایی موقعیت این فرودگر توسط دوربین قدرتمند فضاپیمای روزتا تاکنون ناکام مانده اما امیدهایی برای فعالیت مجدد فیلائه در ما مارس وجود دارد زیرا در آن زمان دنباله‌دار به خورشید نزدیکتر شده و فرودگر می‌تواند پنل‌های خورشیدی‌اش را نیرودهی کند.

 

این دنباله‌دار در روز 13 اوت (22 مرداد 94) به نزدیکترین نقطه از مدارش در اطراف خورشید موسوم به حضیض خورشید می‌رسد. تا پایان سال جاری میلادی، دنباله‌دار 67P بار دیگر به سمت اعماق منظومه شمسی حرکت کرده که در این سفر فیلائه و روزتا آن را همراهی خواهند کرد.





تاريخ : شنبه 27 دی 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |